متن كامل خبر
شنیدن فریاد کمک گیاهان توسط پژوهشگر جوان ایرانی

تاريخ خبر :  19/7/1386 امتياز بده : ارسال به دوست تعدادمشاهده :  907

- این سیستم می‌تواند در موارد زیادی از قبیل کنترل کیفیت مواد غذایی، ردیابی مواد سمی، مبارزه با تروریسم و مصارف نظامی، پیش‌بینی وضع هوا و غیره استفاده شود.

شنیدن فریاد کمک گیاهان

توسط پژوهشگر جوان ایرانی

این سیستم می‌تواند در موارد زیادی از قبیل کنترل کیفیت مواد غذایی، ردیابی مواد سمی، مبارزه با تروریسم و مصارف نظامی، پیش‌بینی وضع هوا و غیره استفاده شود.

محقق ایرانی دانشگاه «بریتیش کلمبیا»، موفق به ابداع یک ابزار کنترلی و سیستم حسگر شده است که می‌تواند گیاهان کشاورزی در آستانه‌ی آفت‌زدگی را شناسایی کرده و به کشاورزان اطلاع دهد.

به‌گزارش ایسنا، «صابر میراسماعیلی»، دانشجوی دکتری و مبدع سیستم هوشمند کنترل آفات در مرکز تحقیقات گیاهی دانشکده‌ی سیستم‌های زمینی و غذایی دانشگاه «بریتیشن کلمبیا» کانادا درباره‌ی اساس عملکرد این حسگر گفت: گیاهان مانند تمام موجودات زنده به محیط پیرامون خود واکنش نشان می‌دهند. این واکنش در بیش‌تر موارد به شکل مواد شیمیایی است که گیاهان از خود ترشح می‌کنند. آنچه ما به‌عنوان بوی یک گیاه می‌شناسیم در حقیقت سیگنال‌هایی است که گیاه از خود صادر می‌کند. دستگاهی که من طراحی کردم بر همین اساس کار می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: ایده‌ی اصلی این طرح این است که مواد شیمیایی متصاعد شده از گیاه را جمع‌آوری و تغییرهای آن‌ها را ثبت کرده و ارتباط آن‌ها را با آفت و بیماری‌های موجود در گیاهان مشخص کنیم. علاوه بر پارامترهای شیمیایی این دستگاه پارامترهای دیگری از جمله دمای هوا، میزان رطوبت،‌ میزان نور و ... را نیز از محیط دریافت می‌کند.

«میراسماعیلی» اضافه کرد: این دستگاه در حال حاضر برای سه محصول مهم گلخانه‌ای (گوجه فرنگی، خیار و فلفل) طراحی شده است ولی در نهایت می‌تواند در گیاهان دیگری هم استفاده شود. در واقع این دستگاه مانند یک رایانه است که برای هر گیاه یک نرم‌افزار جداگانه داد. شما تنها یک رایانه نیاز دارید ولی برای هر گیاه باید نرم افزار جداگانه‌ای را روی دستگاه نصب کنید.

وی درباره‌ی دیگر کاربردهای متصور برای چنین سیستمی گفت: این سیستم می‌تواند در موارد زیادی از قبیل کنترل کیفیت مواد غذایی، ردیابی مواد سمی، مبارزه با تروریسم و مصارف نظامی، پیش‌بینی وضع هوا و غیره استفاده شود.

پژوهشگر ایرانی دانشگاه «بریتیش کلمبیا» در ادامه بیان کرد: فاکتورهای زیادی می‌تواند دقت این دستگاه را تحت تأثیر قرار بدهد. برای مقابله با این مشکل‌ها من از یک سیستم نرم‌افزاری هوشمند استفاده کرده‌ام که براساس نحوه‌ی عملکرد مغز انسان طراحی شده است و می‌تواند به‌طور هوشمند شرایط محیط را یاد گرفته و براساس آن خود را هماهنگ با محیط کند.

وی خاطرنشان کرد: با استفاده از این شیوه‌ی جدید میزان خطا به نحو چشمگیری پایین می‌آید. این سیستم جدید طراحی هوشمند بسیار پیشرفته‌تر از سیستم‌های هوش مصنوعی می‌باشد و به تازگی (سال 2006) به جوامع علمی معرفی شده است.

«میراسماعیلی» گفت: این سیستم برای اولین بار توسط من طراحی شده و ایده‌ی آن کاملاً جدید است. در بیش‌تر موارد سیستم‌های ردیاب آفت براساس پیدا کردن خود آفت یا نشانه‌های خسارت آن‌ها طراحی می‌شود در حالی که در این طرح پیشنهاد کردم که به جای این‌که به دنبال حشره‌ها بگردیم بهتر است با گیاهان ارتباط برقرار کنیم و از خود گیاه به‌عنوان شاخص سلامت استفاده کنیم.

وی تصریح کرد: دقت این سیستم به حدی است که می‌تواند وجود تنها یک حشره‌ی روی گیاه را تشخیص دهد.

پژوهشگر ایرانی دانشگاه بریتیش کلمبیا در پایان با بیان این‌که این سیستم طی پنج تا هفت سال آینده به مرحله‌ی تولید انبوه می‌رسد، درباره هزینه‌ی ساخت و قیمت نهایی این سیستم گفت: هزینه‌ی ساخت مدل اولیه‌ی این سیستم کم‌تر از 1000 دلار بود ولی در سطح تجاری پیش بینی می‌کنم که قیمتی بین 75 هزار تا 100 هزار دلار داشته باشد.

 

 

 

 

 

 

 

 


      منبع خبر : ايسنا

بازگشت